Verzorgingstips
Â
Eeltvorming
Eelt aan de voeten als bescherming
Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Het is een natuurlijke beschermlaag. Aan de voeten hebben we ook een dergelijke beschermlaag bijv. op de bal en onder de hiel, de plaatsen waarop wij staan: 'drukpunten'.Â
Overtollig eelt aan de voeten
Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met likdoorns (eeltpitten). Dit eelt kan door mij deskundig worden terug gebracht tot de normale dikte en eventuele likdoorns worden verwijderd.
Eelt door verkeerd schoeisel
Ook kan eelt ontstaan door de druk van de schoen boven op de tenen of teentoppen, met als gevolg: kans op pijnlijke likdoorns.Â
Meestal is dan de schoen de oorzaak, deze is te klein of te nauw. Ook te wijde schoenen kunnen eelt veroorzaken omdat er dan een constante wrijving is tussen de huid en de schoen. Goed passende schoenen zijn dus heel belangrijk om extra eeltvorming te voorkomen.
Huidschimmel
Hoe herken je huidschimmel (zwemmerseczeem)?Â
Schimmelinfecties komen veelvuldig voor tussen de tenen en onder de voeten. Het begint vaak met blaasjes en (door jeuken krabben) het kapot gaan van de huid. Deze infectie is zéér besmettelijk.
Wat is de oorzaak van huidschimmel?
Ze wordt opgelopen in gezamenlijke doucheruimtes, kleedkamers en zwembaden. In een warm en vochtig klimaat gedijen schimmelsporen het best, zodat daar een bron van (her)besmetting ontstaat. Ook overmatig zeepgebruik en niet voldoende afdrogen van de voeten (vooral tussen de tenen) draagt bij aan het ontstaan van een schimmelinfectie.
Behandeling
In een vroeg stadium kan behandeling met anti-schimmel-zalf en poeder nog afdoende zijn. Behalve de huid moeten ook alle schoenen behandeld worden met het schimmeldodend preparaat. Dit zal heel regelmatig en consequent moeten plaatsvinden om te voorkomen dat er een nieuwe besmetting plaats vind. In een vergevorderd stadium zijn deze maatregelen niet meer afdoende en is het raadzaam de huisarts te raadplegen. Deze kan een medicijnenkuur voorschrijven die schimmels doden.
De pedicure
Eigenlijk is een regelmatig bezoek aan de pedicure een 'must' wanneer je wilt voorkomen dat een schimmelinfectie zo uit de hand loopt dat niet alleen je huid maar ook je nagels aangetast raken. Ik inspecteer je voeten en geef adviezen om de voeten en voet huid in optimale conditie te houden. Voorkomen is beter dan genezen en dat gaat zeker op voor schimmelinfectie.
Kloven
Waar komen kloven voor?
Aan de hiel ontstaan kloven wanneer de huid extra droog is, meestal in combinatie met overmatige eeltvorming.
Droge kloven aan de hiel
Een verminderde talgafscheiding en een beperkte transpiratievorming geeft vaak kloven aan de hiel. De elasticiteit van de huid is afgenomen en leidt daardoor tot scheurvorming. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan ontsteken of zelfs bloeden. In dit stadium een behoorlijk pijnlijke aandoening.
Wat doet de pedicure om genezing te bevorderen?
Bij droge kloven wordt zoveel mogelijk overmatig eelt verwijderd, vooral de randjes eelt van de kloven. Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk. Er zijn diverse producten verkrijgbaar om de huid in te vetten.
Â
Likdoorns
Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Het is een misverstand te denken dat een likdoorn een wortel heeft.
Een likdoorn ´groeit´ van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk van de schoen op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt in een kegelvorm. Door de kegelvorm, met de punt naar binnen, doet de likdoorn pijn als je er bovenop drukt. Een pedicure kan deze likdoorn verwijderen.
Als er aan de oorzaak niets wordt gedaan, bijvoorbeeld door het model of type schoen te veranderen, is het logisch dat zich langzaamaan weer een likdoorn vormt op dezelfde plek.
Er zijn veel zelfredzaamheidsproducten op de markt om deze pijnen te verlichten. De zogenaamde likdoornpleisters. Wees erop bedacht dat deze pleisters vaak salicylzuur bevatten waardoor de huid verweekt, ook daar waar deze gezond is.
De oppervlakkige pijn is dan wel minder, maar de likdoorn blijft helaas. Vaak worden likdoornpleisters verkeerd geplakt. Â De huid ziet er dan wit en beschadigd uit en dit bevorderd de genezing natuurlijk niet.
Schimmelnagels
Hoe vaak komt het voor?
In Nederland lijdt naar schatting circa 26% van de bevolking aan een schimmelinfectie aan de nagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans neemt toe naarmate men ouder wordt. Ook risicogroepen - bijvoorbeeld diabetici - hebben vaak last van schimmelnagels. De gevolgen zijn: last bij het lopen, pijn en een onnodig schaamtegevoel.
Hoe zien schimmelnagels er uit?
Schimmelinfectie kan voorkomen aan de huid en nagels van handen of voeten. De aandoening aan de voetnagels begint vaak aan de grote teen. Als er geen behandeling plaatsvindt, gaat de schimmel verder op ‘avontuur’ en zullen ook de andere nagels worden aangetast. Een schimmelinfectie van de nagel gaat als volgt:
- verkleuring van één nagel in wit of geel;
- verandering van de witte of gele kleur in geelbruin;
- de nagel verdikt, wordt hobbelig en brokkelig;
- de nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten.
Vaak is er tegelijk sprake van voetschimmel tussen de tenen (in de volksmond ‘zwemmerseczeem’ genoemd), hierbij kunnen pijnlijke kloofjes ontstaan.
Hoe ontstaan schimmelnagels?
Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus makkelijk mee in contact.
Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s. Wanneer je daar op blote voeten rondloopt, komt je bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als je vervolgens je voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. Je bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die jarenlang besmettelijk blijven.
Hoe zijn schimmelnagels te voorkomen?
Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne.
Wat kun je zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden?
- gebruik niet te veel zeep en spoel zeepresten grondig af;
- desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels;
- droog je voeten zorgvuldig, vooral tussen de tenen;
- draag bij voorkeur sokken van wol of katoen, liefst zonder naden.
- draag goed passende - leren - schoenen;
- wissel schoenen regelmatig;
- draag altijd slippers in openbare wasgelegenheden of sportruimtes.
Â
Behandeling van schimmelnagels
Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Tot voor kort was de behandeling van een schimmelnagel erg moeizaam. De behandeling duurde vaak wel 6 tot 12 maanden.
Tegenwoordig kan de huisarts of dermatoloog geneesmiddelen voorschrijven die een hardnekkige schimmelinfectie sneller en grondiger kunnen bestrijden. Daarmee is de kans op een succesvolle behandeling groter geworden. Wel zijn er bijwerkingen die niet onderschat dienen te worden. Plaatselijke behandeling van buitenaf met tinctuur en crème is ook prima mogelijk. Dit vereist wel discipline van de cliënt.
Naast de voorgeschreven middelen moeten de schoenen aan de binnenkant altijd worden behandeld met een schimmeldodend middel. Uit voorzorg om te voorkomen dat schimmelsporen zich in de schoenen nestelen en zodoende her infectie veroorzaken. Ondersteunende behandeling door een pedicure is van belang. Ik kan dikke en soms pijnlijke nagels dunner maken, wat de genezing bevordert.
Een geruststelling tot slot Na behandeling met het voorgeschreven geneesmiddel kan het zijn dat je in eerste instantie een beetje teleurgesteld bent. Je ziet weinig resultaat. Dit komt doordat er tijd nodig is, voordat de aangetaste gele delen van de nagel helemaal uitgegroeid zijn. Vooral de nagels van de grote teen groeien slechts enkele millimeters per maand. Na enkele maanden geduld groeit er echter weer een gezonde nagel die je geen last of pijn meer bezorgt.
Heeft u geen geduld en wilt u toch mooie nagels? Dan kan ik uw nagel(s) eventueel ook behandelen met Wilde Pedique Plus. Wilde-Pedique plus is een professioneel concept waarmee beschadigde teennagels gecorrigeerd kunnen worden en waarmee een blijvend en perfect resultaat nagestreefd wordt. (lees meer hierover op mijn website onder de tab, Wilde Pedique Plus)
Hoe ontstaan ingroeiende teennagels?
De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd – te kort - knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie.
Zijwaartse druk van te smalle schoenen dwingt de nagel wal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.
Verkeerd knippen
Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat schijnbaar een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen. Zij dienen altijd minimaal 1 millimeter uit te steken voorbij de teentoppen.
Een ander veelgemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin weg knipt. Ook weer om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagel wal binnendringen. Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt welke nog makkelijker in het zachte weefsel dringt.
Verloop
In veel gevallen spelen meer dan één van de zojuist genoemde factoren een rol. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking en in het ergste geval een bacteriële infectie. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.
Behandeling
Ik adviseer je niet zelf langdurig te proberen een ingroeiende nagel te behandelen. De pedicure heeft daartoe instrumenten en medicamenten en kan er voor zorgen dat de nagel optimaal glad wordt gemaakt en eventueel dunner gefreesd. Bovendien kan ik er voor zorgen dat de nagel druk vrij komt te liggen. Er zijn diverse technieken voorhanden om herhaling van ingroeien te voorkomen.
Voorkomen is beter dan genezen gaat zeker op voor een ingroeiende nagel. Wanneer je aandacht schenkt aan de volgende punten kan je deze pijnlijke aandoening voorkomen.
Â
- knip teennagels altijd recht en niet te kort;
- Knip nooit hoekjes van de teennagel rond af;
- vijl ook de teennagels netjes glad zoals uw vingernagels;
- draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte;
- draag ’s zomers sandalen of schoenen die de tenen vrij laten;
Â
Niet wachten
Tenslotte adviseer ik je om niet te lang te wachten met een bezoek aan de pedicure na de eerste symptomen van een ingroeiende nagel. Dit om pijnlijke ontstekingen te voorkomen.